Jak šetřit planetu (4. díl): Víte, odkud je vaše jídlo?
Spoustu z nás si dává předsevzetí, která souvisí s jídlem, většinou s cílem zhubnout nebo nabrat svaly. Ale co to letos vzít za jiný konec a upravit jídelníček tak, abyste snížili svou uhlíkovou stopu a dopady na klima? Není to složité a nižší hmotnost či lepší zdravotní stav jsou často jedním z dalších pozitivních efektů eco-friendly jídelníčku. Jak na to?
Zdravě? Hravě!
Zdravý jídelníček je většinou i šetrný k životnímu prostředí. Jenže spoustu lidí neví, co to znamená jíst zdravě: více než dvě miliardy dospělých po celém světě trpí nadváhou nebo obezitou a onemocnění související se stravou patří mezi hlavní příčiny celosvětových úmrtí. Proto není nikdy na škodu připomenout, jak takové zdravé menu vypadá:
- Většinu zdravého jídelníčku by měly tvořit rostlinné produkty.
- Naopak, živočišné produkty by se v něm měly objevovat co nejméně.
- Pravidelně by měly být jeho součástí potraviny, které obsahují nenasycené mastné kyseliny (ořechy, oleje, tučné ryby, avokádo).
- Jen výjimečně by se v něm měly objevit vysoce zpracované potraviny, přidané cukry a rafinované obiloviny (bílá mouka a podobně).
Maso jednou týdně
Pokud by Češi snížili spotřebu masa o polovinu, podle analýzy projektu Fakta o klimatu by se snížily emise v Česku o 2,6 %. Největší uhlíkovou stopu má hovězí – na kilo masa připadá asi 60 kilogramů CO2. Nemusí z vás být hned vegan, stačí, když nebudete brát maso jako samozřejmost.
Sezónní a lokální
Chcete se zasytit kvalitními živinami z čerstvých potravin? Podpořit poctivé výrobce a dodavatele a rovnou i regionální trh? Doporučujeme dívat se po tzv. ekocertifikátech a najít si svého farmáře nebo farmářský obchod. Tak budete bezpečně vědět, v jakých podmínkách byly vypěstovány potraviny na vašem stole.
Co je nového?
Věděli jste, že můžete mít v obýváku vertikální hydroponickou zahrádku? Nezabere víc místa než běžné květináče a díky ní si vypěstujete bylinky a listovou zeleninu celoročně. Takové systémy pro domácnost i velké producenty vyrábí třeba firma Growlight, vítěz programu Future of Food. A ochutnali jste už tyčinku nebo těstoviny z cvrččí mouky? Je bohatá na bílkoviny i nenasycené mastné tuky a na jedno kilo bílkovin z cvrčků se v porovnání se skotem spotřebuje zlomek přírodních zdrojů a taky stokrát méně CO2. Trendy, které se ve stravování objevují, se vyplatí sledovat.
Už žádné plýtvání jídlem
Každý rok se na světě vyhodí třetina všech potravin, u ovoce a zeleniny je to až 50 %. Takže nezbývá, než plánovat, plánovat a plánovat. Jídelníček, porce, čas vaření… A pokud vám i přesto v lednici něco přebývá, nabídněte to kolegům v práci nebo kamarádům. Pokud chcete naopak nějaké nesnězené jídlo zachránit a ještě ušetřit, stáhněte si do telefonu aplikaci Nesnězeno.
Další zajímavé projekty, které představují budoucnost stravování, se objevily v prvním ročníku programu Future of Food. Více se o nich dočtete tady.
A pokud víte o skvělém projektu, který se věnuje potravinové udržitelnosti a hodily by se mu názory odborníků, určitě nám o něm napište na [email protected].